Belépés
Birsalmatorta
HOZZÁVALÓK:

5 birsalma
1 citrom (leve)
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta
2 evőkanál búzadara
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tej



ELKÉSZÍTÉS

A birsalmákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivesszük. Citromlével meglocsoljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd felforraljuk, és 30...
Boros gyümölcskompót
HOZZÁVALÓK:

3 körte
3 alma
1 birsalma
1 citrom (leve)
1 citrom
1,5 dl fehérbor
10 dkg cukor



ELKÉSZÍTÉS

A körtéket, az almákat és a birsalmát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhé...
Muff
Barna fügés muffin


Hozzávalók:
2 pohár teljes örlésű liszt
1 pohár sima liszt
½ pohár kristálycukor
12,5 dkg puha vaj
1 pohár apróra vágott aszalt füge
1 tojás, enyhén felverve
1 pohár tej
1 teáskanál sütőpor

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy kibéleljük papírral....
A káposzta dicsérete
Hívták már a legmagyarabb ételnek, minden kerti vetemények királynéjának

Régebbi szakácskönyveink szinte mindig káposztareceptekkel kezdődnek. Meglepetés, hogy ezekben például a káposzta kolozsvári módra tyúk- vagy lúdhúsból készül tejfel nélkül, viszont a híres töltött káposzta tehénhússal és borral ízesítve. Ha eleink útra keltek, a káposztásfazekat sem hagyták otthon....
Lenauheim
Beke György

Lenauheim

Nemzethalál! A fogalom a magyarokban Vörösmarty költői vízióját idézi. A megrázó költemény mindig azt az érzést váltja ki bennem, hogy a költő valójában nem a magyarság eltűnését jósolja, hanem a veszély rémével a hűségre akar figyelmeztetni. Légy híve rendületlenül...

Szemünk előtt tűnt el egy nemzet Erdélyben és a Bánságb...
Gyümölcspatika
A gyümölcsök finomak és egészségesek - ezt mindenki tudja. Mint ahogyan azt is, hogy tele vannak vitaminokkal, fontos rostokkal. De hogy milyen vitaminokkal, és azok pontosan mire jók, már kevesebben.
[Blocked Ads]
Ananász

Mi van benne? C-vitamin, kálium, klorid, cukor, gyümölcssav, enzim, rostanyag.
Mikor jó?
A gyomor és a bélrendszer zavara esetén, ...
Életkép...
Egyszer volt, hol nem volt, túl az Óperenciás-tengeren, tán még az Üveg-hegyen is túl, élt egy szegény ember meg egy szegény asszony.

Egy tanyasi házban éldegéltek, és az évek során született egy fészekaljnyi gyerekük, nyolc lány, meg három fiú.
A házban, a ház körül pezsgett az élet. Tavasztól őszig a nap első sugarai már talpon találták őket. A nagyobb gyerekek vi...
Színek után


Páskáni Géza: SZíNEK UTÁN

Talpig fagyban a jegenyék
Kék kék kék

Szaladj kisfiam a tejért
Fehér fehér

A birsalmát várva várta
Szekrényünkön egy kosárka
Sárga sárga

Vágóhídön döng a bika
Pokoltüzes az orrlika
Zsí...
Birsalma
A birsalma alkjában hasonlit az almára,
színében és ízében azonban jelentős eltéré-
seket mutat.Jellemzően sárga színű,íze fű-
szeres és enyhén fanyar.Két alfajtába létezik:
A birsalma és a birskörte,amelyek pusztán
alakjukban különböznek.A gyümölcs C-vi-
tamint és P-vitamint tartalmaz.A p-vita
min(citrintartalom)esetenként megelőzi,
vagy elő...
mai recept
Birsalmasajt


A hámozatlan, felszeletelt birsalmát kevés vízben megfőzzük, majd átpasszírozzuk. Lassan főzzük tovább, először cukor nélkül, majd ha már sűrűsödik, hozzátesszük a cukrot. (1 kg főtt gyümölcsmasszához 80 dkg cukrot számítunk.) Az újraforrástól számítva még további 20-30 percig főzzük. Végül hideg vízzel kiöblített (még nedves) formákba töltjük, s szell...
Birsalmás puding
Hozzávalók:

1 evőkanál vaj, 15 dkg barnacukor, 2 db birsalma, 2 db tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 evőkanál étolaj, csipetnyi só.

Elkészítése:

Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben, majd szórjuk hozzá a cukor kétharmadát. Tegyük bele a meghámozott és vékony darabokra felvágott birsalmát. Állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a cukor barnulni...
Október
OKTÓBER - MINDSZENT HAVA - ŐSZHÓ - MAGVETŐ HAVA



Október
Hónapunk neve a latin October, ,,Nyolcadik" hónapnévből ered, mivel a régi római naptárban az évkezdő márciustól számítva ez volt az év nyolcadik hónapja. Egyedül Domitianus ...
mai recept
MÉZES BIRS ALAGÚT


A töltelékhez: 2 nagyobb birsalma, fél citrom leve, 1 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz, 2 szem, szegfűszeg, fél rúd fahéj, 7 lap zselatin
A piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 1 csapott evőkanál kakaó, 1 evőkanál olaj
A krémhez: 20 dkg vaj, 25 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor
A tetejére: 10 dkg étc...
Birsalmával és szőlővel.......


Birsalmával és szőlővel sült csirkecomb

Hozzávalók:

4-5 db csirkecob

2 db birsalma

szőlő



fehér bors

gyömbér

vaj


Elkészítés: A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat...
Birsalmával és szőlővel sült
... csirkecomb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hozzávalók:
4-5 db csirkecob
2 db birsalma
szőlő

fehér bors
gyömbér
vaj

Elkészítés: A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat feldarabolom, a szőlőt leszemezgetem. Vajon elősütöm a csirkecombokat, majd a beáztatott cserépedénybe teszem. Ráteszem a gyümölcsöket, felöntöm n...
Tusfürdők női illatban
...
01g Davidoff: Cool Water
A tengerpartról jövő üde levegő fuvallata. Friss virágos aromák töltik fel Önt optimizmussal és energiával, aminek köszönhetően azt fogja érezni. hogy hegyeket is el tudna mozdítani. Illatjegyei: citrusfa, birsalma, fekete ribizli, ananász, lótuszvirág, vízililiom, rózsa, jázmin, írisz, vetiver, szantálfa, barack és eperfa.

05g Gucc...
Fürdoruha
Fürdoruha



Egy forró augusztusi délután történt az egész. A kis Tisza parti falucskában ilyenkor mindenki igyekezett befejezni a mezei munkát, hogy minél hamarabb egy hus szoba mélyén várja, amíg az alkonyat huvösében ismét a teendoi után nézhet. Andrea a szobájában üldögélt és az üres utcát bámulta. Sehol semmi nem mozdult, mintha az ido is megállt volna. Tá...
Birsalmás finomság
Birsalmás finomság (8 hónapos kortól)

Hozzávalók:

1 db nagy birsalma
1/2 db alma
1 ek szőlőcukor
1 csipet fahéj
3 db szegfűszeg

Elkészítés:
Az almákat megmosom, meghámozom, kivágom a magházukat, majd feldarabolom. A birsalmát két deci vízbe felteszem főni, majd hozzáadom a cukrot és a szegfűszeget. Amikor a bir...
Ínyenc birsalmaleves
Ínyenc birsalmaleves

Hozzávalók:

- 2 nagyobb birsalma
- 3 dkg vanília pudingpor
- 1 dl tejföl
- 1 dl fehérbor
- 100 g tejszínhab
- 2 dkg pirított mandulaszeletek
- só

A fűszerkivonathoz:
- víz
- 15 dkg cukor
- 2-3 szegfűszeg
- 2 egész fahéj
- 1 citrom


1. Fűs...
Nagyanyáink kedvence
Nagyanyáink kedvence: a birsalma

A birs későn érő gyümölcs,amelynek két fajtáját különböztetik meg,
a birsalmát és a birskörtét,de ez a besorolás csupán eltérő formájuk
miatt alakult ki.A köznyelv ritkán tesz különbséget, és minden birset
birsalmának nevez.
Akárcsak az alma a birs is eltartható száraz hüvös helyen.Kiváló és
értékes táplálék a té...
1 2 3 ......25 26 ....38 39 ....50 51 52 
Címkék: Beke György, Blocked Ads, Páskáni Géza, SZíNEK UTÁN, MINDSZENT HAVA, MAGVETŐ HAVA, Egyedül Domitianus, MÉZES BIRS ALAGÚT, Cool Water, káposzta dicsérete, birsalmákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, birsalmát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, citrom héját, levét kinyomjuk, sütőt előmelegítjük, muffinformákat kivajazzuk, legmagyarabb ételnek, káposzta kolozsvári, híres töltött, magyarokban Vörösmarty, megrázó költemény, érzést váltja, költő valójában, magyarság eltűnését, veszély rémével, hűségre akar, nemzet Erdélyben, gyümölcsök finomak, bélrendszer zavara, szegény ember, szegény asszony, tanyasi házban, évek során, fészekaljnyi gyerekük, nagyobb gyerekek, birsalmát várva, birsalma alkjában, gyümölcs C-vi-, újraforrástól számítva, cukor kétharmadát, cukor barnulni, latin October, régi római, évkezdő márciustól, húst fűszerezem, birsalmákat feldarabolom, szőlőt leszemezgetem, beáztatott cserépedénybe, tengerpartról jövő, forró augusztusi, mezei munkát, alkonyat huvösében, teendoi után,
© 2013 TVN.HU Kft.